Wat wij geloven

Adventisten benadrukken dat “geloven” te maken heeft met het hart en het hoofd, maar ook met de hand. Vanaf het begin heeft de kerk zich sterk gemaakt voor mensen in de marge en hebben onderwijs en gezondheidszorg hoge prioriteit.

Wereldwijde verkondiging
De kerk verkondigt het evangelie in ongeveer achthonderd talen en geeft publicaties uit in ruim driehonderd talen en dialecten. Maar de statistieken geven daarnaast duidelijk aan dat de kerk de daad bij het woord voegt.

Wereldwijde gezondheidszorg
In de loop van de nog korte geschiedenis is een aanzienlijk netwerk opgebouwd van instellingen voor gezondheidszorg. Rond tien miljoen patiënten en cliënten maken jaarlijks gebruik van de diensten van meer dan zeshonderd ziekenhuizen, klinieken en verzorgingstehuizen in zowel de “eerste” als de “derde” wereld, variërend van een kleine kliniek in het tropisch oerwoud tot ultramoderne ziekenhuizen met een reeks van specialismen.

Wereldwijd onderwijs
De kerk heeft ook een wereldwijd netwerk van onderwijsinstellingen van het laagste tot het hoogste niveau. Onder de in totaal 5850 instituten zijn er 95 die onderwijs geven op HBO en universitair onderwijs.
De christelijk basisschool “Oud Zandbergen” in Huis ter Heide (Utr.) biedt plaats aan 250 leerlingen uit de wijde omgeving van Zeist.

Wereldwijde ontwikkelingssamenwerking
ADRA (Adventist Development and Relief Agency) is de humanitaire arm van de kerk. Er zijn nu vestigingen in 123 landen, waaronder Nederland. Met een “jaaromzet” (wereldwijd) van honderdvijftig miljoen euro is ADRA een van de grotere christelijke organisaties op het gebied van noodhulp en ontwikkelingssamenwerking.

Link naar meer informatie over ADRA

Enkele geloofspunten
Op grond van de Bijbel zijn Zevende-dags Adventisten tot een aantal geloofspunten gekomen. Hieronder een beknopt overzicht:

  • Adventisten geloven in de drie-enige God. Vader, Zoon en Heilige Geest.
  • Jezus Christus is God en werd mens. Door zijn dood, opstanding en vóórtdurend middelaarschap is voor ons zondige mensen eeuwig behoud mogelijk geworden. Het sleutelwoord is genade en niet menselijke inspanning.
  • God is door zijn heilige Geest bij ons en rust ons toe met geestelijke gaven.
  • De Bijbel is door God geïnspireerd en geeft ons inzicht in hoe we zo optimaal mogelijk kunnen leven. De Bijbel informeert ons ook over “de grote strijd” die zich achter de schermen van de wereldgeschiedenis afspeelt.
  • God schiep de tijd in eenheden van zeven dagen en gaf een extra waarde aan de zevende dag. Hij heeft een bijzondere zegen verbonden aan het “heiligen” van de zevende dag (zaterdag) als de sabbat.
  • De wereldgeschiedenis loopt ten einde. De terugkeer van Jezus Christus naar deze aarde is de finale oplossing waarop de Adventgelovige zijn hoop heeft gericht. Alle tegenkrachten zullen het niet van het Koninkrijk van God kunnen winnen.
  • Als schepsel heeft de mens verplichtingen tegenover zijn Schepper. Dat heeft concrete gevolgen voor hoe hij met zijn lichaam en al het materiële en immateriële dat hem is toevertrouwd omgaat.
  • De mens is een eenheid van geest, ziel en lichaam. De Schepper heeft beloofd elke individuele mens die zich op Hem verlaat, te herscheppen en zo zijn eeuwige bestemming te doen bereiken. De dood is te vergelijken met de slaap. Het is een intermezzo van onbewust-zijn dat eindigt bij de wederkomst van Christus.
  • God weet wie Hem toebehoren, en zijn heil reikt verder dan kerkmuren. Maar het is zijn wens dat er ook een zichtbare gemeenschap is van mensen die Hem trouw willen zijn. De doop door onderdompeling markeert zowel de innerlijke beslissing om met God door het leven te gaan als het begin van een actieve betrokkenheid bij de zichtbare gemeenschap van gelovigen.
  • Wie beseft wat Christus voor hem heeft gedaan zal een aandeel willen hebben in de verdere verspreiding van de goede boodschap van het heil, toegespitst op de fase van de geschiedenis waarin we nu leven.