Geschiedenis

Nederland telt ruim vijftig adventgemeenten, verspreid over het gehele land. Er zijn ook meerdere ‘churchplants’. Deze bieden samen een geestelijk tehuis aan een gemeenschap van naar schatting ruim tienduizend mensen (ruim vijfduizend gedoopte leden en verder familieleden, kinderen en vrienden).
Link voor overzicht advent gemeenten in Nederland

Protestants-christelijke kerk
Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten (dat is de officiële naam, maar ook de kortere benaming adventkerk wordt vaak gebruikt) is een protestants-christelijke kerk die ontstond in het midden van de negentiende eeuw.

Ledental
In de loop van anderhalve eeuw is de kerk gegroeid tot een wereldwijde beweging die in 204 landen is gevestigd. Ongeveer twintig miljoen personen beschouwen zichzelf wereldwijd als adventist. Dat aantal blijft groeien.

Belang van bijbelstudie
Adventisten willen praktische en bewuste christenen zijn. Studie van de Bijbel heeft hen tot hun inzichten gebracht. Ontzag voor de Bijbel en trouw aan de beginselen die daarin te vinden zijn, blijft hen richting geven.

Overeenkomsten en verschillen
In hun geloofsopvatting hebben zij veel gemeenschappelijk met andere christenen. Christus – zijn persoon en voorbeeld en wat Hij voor ons mensen heeft gedaan – is voor ons het fundament. Maar er zijn ook aspecten die specifiek zijn voor het adventisme.

In de naam van de kerk zijn twee kenmerken verwoord: de zevende dag en de wederkomst van de Heer (advent).

Adventisten vieren de zaterdag (de bijbelse “sabbat”) van vrijdagavond tot zaterdagavond als hun wekelijkse rustdag.

De wederkomst van Christus, en een complex van gebeurtenissen dat daarmee
samenhangt, wordt sterk benadrukt. Daarom is ook dat element in de naam opgenomen.

Wereldwijd
In de jaren dertig en veertig van de negentiende eeuw vond in het noordoosten van de Verenigde Staten een omvangrijke opwekking plaats in de protestantse kerken. Deze ging gepaard met een diepe belangstelling voor de profetische gedeelten van de Bijbel.

William Miller speelde vanaf ca. 1832 een cruciale rol. Hij was ervan overtuigd geraakt dat de Christus in 1843 of 1844 zou terugkeren naar deze aarde. Een van de groepjes die uit zijn beweging overbleef, nadat de voorspelling jammerlijk faalde, besloot verder te gaan met een grondige studie van de Bijbel. In hun kring waren de grondleggers van het Zevende-dags Adventisme te vinden.

De kleine groep groeide en dit leidde in 1863 tot de formele oprichting van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten. In 1874 ging de eerste adventistische “zendeling” naar Europa. Nog voor het einde van de negentiende eeuw waren er kleine aantallen adventisten in de meeste Europese landen. In het begin van de twintigste eeuw volgde een snelle uitbreiding naar andere werelddelen.
Link voor meer  informatie adventkerk wereldwijd.

In Nederland
De eerste Zevende-dags Adventisten in Nederland waren afkomstig uit een kleine groep van Zevende-dags Baptisten in Oost-Groningen. 1887 wordt meestal aangegeven als het jaar waarin de kerk in Nederland ontstond. De kerk groeide langzaam. Na de Tweede Wereldoorlog bedroeg het aantal gedoopte leden ongeveer 1500. Inmiddels is dat ongeveer verviervoudigd.

De kerk in Nederland heeft in de afgelopen jaren steeds meer een multi-etnisch karakter gekregen nadat er een instroom was van nieuwe leden, vooral vanuit Indonesië, Suriname, de Nederlandse Antillen en Ghana.

Verdere detail informatie is te vinden in het historisch archief, hiervoor kan contact worden opgenomen met de afdeling SHANA zie onderstaande link.
SHANA (Stichting Historisch Archief van de Nederlandse Adventkerk)